Stylophora pistillata 

Heeft u ook zo genoten van Vivarium 2018 ? Wat mij dit jaar opviel was het grote aantal verkopers van koraalstekjes. Veel soorten in alle kleuren en maten en allemaal onder actinic of blauw licht.  Men zegt wel eens dat op een beurs de prijzen lager liggen dan in de winkel maar ik had toch niet echt het idee dat dit hier het geval was.

Op de beurs raakte in gesprek met een liefhebber die duidelijk onder de indruk was van een prachtig donkerblauw koraalstekje. Zo mooi donkerblauw had hij er nog geen gezien. Deze man was duidelijk een beginner in de zeewaterwereld en daarom gaf ik hem het advies de verkoper maar eens te vragen of hij de verlichting even wat minder blauw wilde laten schijnen. Ik zei hem dat hij boven zijn aquarium waarschijnlijk ander licht zou hebben en dat prachtige diepblauwe koraaltje er in zijn aquarium waarschijnlijk wat minder diepblauw zou uitzien.  De aspirant koper gaf toe  dat deze blauwe verlichting niet die verlichting was die hij boven zijn aquarium zou gebruiken. De verkoper was sportief en draaide de verlichting naar wat minder blauw. Ik zag het gezicht van de aspirant koper  betrekken naargelang de verlichting minder diepblauw werd. Ik moest toen denken aan die mensen die zo’n prachtig koraaltje kopen en dan thuis trots vertellen dat ze een verschrikkelijk mooi  gekleurd koraaltje hebben gekocht die hij nog nergens had gezien. En dan het moment dat het diertje in het aquarium wordt geplaatst en de familie komt kijken naar de (verdwenen) prachtige diepblauwe  oplichtende kleur.

Wij ervaren aquarianen weten wel dat er actinisch licht en vergelijkbaar licht wordt gebruikt om de koralen een kleur te geven die in het doorsnee aquarium slechts onder diezelfde belichting te zien is. Maar wie heeft deze kermisverlichting boven het aquarium, m.u.v.  misschien tijdens de nachtelijke uren. Helaas wordt op de beurs misbruik gemaakt van dit feit.

Ondergetekende stond twee jaar terug ook als aspirant koper op de Vivarium beurs te kijken naar een prachtig diepblauw koraalstekje met drie armen. Ik was geen beginner en bekend met het effect van actinisch licht. Ik kende ook de koraal soort waarvan dit stekje was genomen en wist dat de natuurlijke kleur paars was en dat het actinic licht er donkerblauw van maakte. Dus bij mij geen teleurstelling en negatieve reactie thuis na plaatsing in de bak.

Het aangeschafte stekje groeide voorspoedig en na enkele weken zag ik een klein donker vlekje op één van de armen. Na nog eens wat beter kijken bleek dat vlekje te bewegen. Heel even maar. Het koraal groeide en het vlekje werd groter. Het bleek pootjes te hebben. Nog beter kijken en het bleek nu ook een paar grijppootjes (scharen) te hebben. Een krabbetje dus. Later, na uitvoerig onderzoek, bleek dat dit diertje een symbiose krab is van de familie Xanthidea die op dit koraal leeft. We zijn nu drie jaar verder en mijn krabbetje heeft een schild van ongeveer anderhalve cm en groeit gelukkig niet meer. Het koraal dat onder mijn verlichting paars van kleur is  ( de natuurlijke kleur) en niet donkerblauw, zoals op veel afbeeldingen en onder actinic licht te zien is, heeft zich ontwikkeld van drie armen bij aankoop, tot drie struiken van respectievelijk  negen armen ( de laatste stek) en tweemaal ongeveer zo’n dertig armen. Ik tel de bovenkanten. En dat onder ouderwetse T5 lampen zonder enige toevoeging.  Ik verwissel wel iedere week acht cm water. Lager ga ik niet i.v.m. het feit dat mijn steenkoralen dan te lang boven water staan.

Volgens mijn ervaringen groeit dit koraal als kool zonder toevoegingen. Deze aankoop, drie jaren geleden, heb ik boven in het aquarium geplaatst. Na een jaar heb ik dit koraal gesplitst en de helft iets lager geplaatst. De groeisnelheid bleef dezelfde. Vorig jaar weer een stek genomen. Een arm van tien cm. Deze arm heb hen ik op de bodem van mijn bak geplaatst onder twee t5 blauwe lampen die ik vooraan in mijn bak heb geplaatst om mijn (tien ) Cerianthussen en tapijtanemonen tegemoet te komen in hun lichtbehoefte. Ook onder deze verlichting groeit de stek net zo snel als boven in het aquarium onder 1 x 10.000k en 3 maal 15.0000K lampen. Ik heb de stek horizonthaal op een steentje geplakt en deze arm heeft nu al weer negen (zie afbeelding)  nieuwe armen. Deze horizontale manier van stekken pas ik al jaren toe bij mijn gorgonen en Acropora omdat dit betere resultaten geeft dan de verticale manier van stekken. Omdat de groeiwijze van Stylophora pistillata overeenkomt met die van gorgonen heb ik deze manier van stekken vorig jaar ook eens willen proberen met dit paarse koraal.  En inderdaad, de horizontale manier werkt m.i. beter.

De stroming in mijn bak heb ik nog niet genoemd. Ik heb in mijn bak een wervelende stroming veroorzaakt door drie pompen. Alle dieren ondervinden zoveel stroming dat de poliepen van koralen, armen van anemonen enz.,  licht bewegen, zodanig dat er geen afvalstoffen kunnen blijven hangen en er steeds vers water langs alle dieren stroomt.

Samenvattend meen ik te mogen concluderen dat dit een makkelijk houdbaar koraal is dat niet veel eisen stelt aan licht en voeding maar leeft van de zooxanthellen. Dit koraal groeit uitstekend  onder verschillende lichtomstandigheden en bij regelmatige waterverversingen komen blijkbaar voldoende benodigde stoffen binnen. Misschien speelt het feit dat ik een  “vuile bak” heb ook nog een rol van betekenis. Mijn aquariumtemperatuur is 24/25 graden.

Volgens de literatuur heeft dit koraal veel licht nodig (Maar wat is veel licht?) en houdt dit koraal  van een sterke stroming. Symbiotische krabbetjes van de familie Xanthidea komen regelmatig voor in deze koralen. Leefgebied voornamelijk in de Oost Pacific o.a. bij de Pitcaim- en Tuamotu eilanden.


 

Wanneer u goed kijkt, ziet u mijn krabbetje aan een arm hangen. Op deze twee afbeeldingen lijkt het koraal meer blauw van kleur te zijn. Ik ben helaas en slechte fotograaf.

 

 

.

 

Hier ziet u een deel van mijn aquarium met links de aankoop en rechts en rechtsonder de twee stekken van de  Stylophora pistillata 

Links het oudste stuk en rechtsonder het stekje van ongeveer een halfjaar oud. Die dikke groene in het midden moet trouwens nodig onder het mes.

Wilt u dit koraal aanschaffen houd dan rekening met het feit dat de originele paarse kleur bij de verkoper donker blauw kan zijn. Denk niet dat u als u thuis al reeds een paars exemplaar in de bak heeft en u  nu denkt een donker blauw exemplaar te kunnen aanschaffen omdat u die ziet zitten  bij de handelaar, u nu ook echt een donker blauw exemplaar aanschaft. Bekijk dus de verlichting waaronder het dier staat. Verlichting kan een wereld van  verschil maken. Van natuurlijk licht tot kermisverlichting of licht dat bv. in Amsterdam wordt gebruikt om “bepaalde lekkernijen “ aan te bieden.

Succes met de hobby.

Jacques van Ommen