Fel gele anemonen, bestaan die eigenlijk wel?

 

Deze vraag ontving ik per mail.. Een teleurgestelde en ook een beetje boze aquariaan liet mij weten dat die prachtige fel gele anemoon die hij had gekocht na verloop van tijd bruingroen van kleur werd. Hoe kon dat nu? Of ik de oorzaak wist.

Volgens de beschrijving van de anemoon die de mailer mij deed toekomen meen ik te mogen stellen dat het een Heteractis (Radianthus)  magnifica, (30-50cm tot zelfs 100 cm doorsnede) H. crispa (20 cm soms tot 50 cm doorsnede) of H. malu.(tot 25 cm doorsnede) betrof. Volgens mijn weten bestaan er wel licht geelgroene exemplaren, sommige ex. hebben gele tentakelpunten, maar echt fel gele anemonen zoals in de handel worden aangeboden worden bij mijn weten niet ge´mporteerd en dat zou kunnen betekenen dat ze in de natuur niet voor komen. Ja wat kan je hier aan doen als handelaar. Een fel gele anemoon verkoopt goed. De natuur een beetje helpen. Daar zijn wij mensen aardig goed in. En daarmee bedoel ik niet alleen het kleuren van dieren zoals bv vissen en anemonen.

Op een markt in Bangkok zag ik kuikens in alle kleuren en in Jakarta op de markt kwam ik vissen (glasbaarsen??)  tegen ook in alle kleuren tot lichtgevend aan toe. V.w.b. de kleuren van deze dieren weet ik zeker dat de mens hier de hand in heeft gehad.

Maar nu terug komend op die gele anemonen. Zoals denk ik, bij veel aquarianen bekend is, verkleuren veel lagere dieren onder invloed van o.a. het lichtspectrum. Maar je kan verder gaan. Nu wil ik voorzichtig toegeven dat ook ik lagere dieren heb laten verkleuren.  (Ik zal u niet verklappen hoe ik dat gedaan hebt want dit is natuurlijk geen goede zaak.) Mensen die mij kennen weten dat ik vrijwel altijd bezig ben met (aquarium) zaken uit te proberen.. Naast het feit dat ik in de bakken van mijn  klanten aardig wat zaken kan uitproberen is ook mijn aquarium thuis een experimenteerbak en zeker geen showaquarium. O.a een groen softkoraal heb ik ook felgeel laten worden en een ander spierwit.  (Zie foto) Niet voor de handel maar gewoon uit nieuwsgierigheid om te zien of dit mogelijk is.

Waarom schrijf ik dit artikeltje?

Bij mijn weten, maar wie ben ik om te beweren dat ik de wijsheid in pacht heb, bestaan er geen fel gele anemonen zoals ze regelmatig in de handel komen. Maar zoals ik heb beweerd, ik weet niet alles en ik zou graag willen weten of  een aquariaan ooit een fel gele anemoon jaren die fel gele kleur heeft kunnen laten houden. En ik denk dat velen met mij nieuwsgierig zijn naar die info. Dus aquarianen heeft u ervaring met het houden, voor langere tijd  bv langer dan een jaar, van een fel gele anemoon meld het mij aub. Ook een link naar info over dit onderwerp stel ik ten zeerste op prijs.

(Linker foto is afkomstig uit de database van het zeewaterforum. Slechts de uiteinden van de tentakels zijn geel maar deze anemoon lijkt niet op die fel gele exemplaren die te koop worden aangeboden.. De rechter foto heb ik gemaakt van een experiment in mijn stekkenaquarium. Een bruingroen softkoraal is nu geel en een lichtbruin softkoraal is nu spierwit.)

 

Zeeaquarium Homepage  (Startpagina)