PAARSE FLAP

Wie kent deze benaming niet? En wie heeft er nog nooit last van gehad. Ik noem de bacterie waarom het gaat maar bij deze benaming omdat bijna iedereen dan ook direct weet waarover ik het heb.

Ik ga hier geen wetenschappelijke verhandeling houden want die heeft u waarschijnlijk al meerdere malen gehoord of gelezen bij uw vereniging.

De bestrijding en natuurlijk in de eerste plaats de preventie, dat zijn zaken waar u belang bij heeft.

Er zijn natuurlijk al vele bestrijdingsmethoden beschreven maar er is er één die ik nogal eens gebruik en adviseer maar die minder bekend is en toch uitstekend werkt.

Ten eerste de preventie. Iedereen weet dat zijn waterkwaliteit in orde moet zijn maar er zijn nog steeds diverse liefhebbers die het hiermee niet zo nauw nemen en op het randje balanceren. Deze mensen zijn potentiële slachtoffers van de Paarse flap aanval. (Meten is weten)

In de zomer wanneer de watertemperatuur oploopt en er dus minder zuurstof in het water wordt vastgehouden ontstaat er, naast de watervervuiling die misschien nog net zo kunnen, een situatie waarin er prima omstandigheden aanwezig zijn om die Paarse flapbacterie zich te laten vermenigvuldigen. De nuttige bacteriën die we nodig hebben om het water te zuiveren hebben gebrek aan zuurstof, werken minder en de Paarse flapbacterie kan nu juist goed gedijen. Het is nu zaak er snel bij te zijn. De omstandigheden moeten verbeterd worden. Waterkwaliteit verbeteren, water verversen en temperatuur naar beneden. Bent u te laat dan hoop ik dat mijn oplossing ook u kan helpen.

De temperatuur moet naar omlaag, dat zal helpen. Ook regelmatige water verversingen zijn noodzakelijk Verder moet u proberen zoveel mogelijk algen/wieren in het systeem op te nemen. Deze algen/wieren moeten wel snel kunnen groeien. (Licht en stroming)

Ik heb zomers altijd een verplaatsbare wierenbak klaar staan. Vanuit die bak kan ik algen/wieren oogsten en naar een besmette bak overbrengen. In het uiterste geval kan ik deze bak aan de besmette bak koppelen en zo de nuttige werking van de algen/wieren gebruiken.

Deze algen/wieren hebben meerdere functies. Naast het feit dat ze bepaalde nuttige stoffen toevoegen, zuiveren ze het water. (Nitraat en fosfaat)

Wat ik u nu laat weten kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen, het is mijn persoonlijke mening. Dat geldt trouwens voor mijn hele verhaal.

De Paarse flapbacterie die onder voor hem (is een bacterie manlijk?) prima omstandigheden is begonnen zich te vermenigvuldigen kan zich volgens mij aanpassen aan de door u aangebrachte verbeterde wateromstandigheden omdat die nooit zo rigoureus zijn. U kunt per slot van rekening niet zonder schade aan te richten al het water in één keer verversen of de temperatuur ineens 10 graden laten zakken. Maar gelukkig op een gegeven moment kost dat zoveel energie en wordt het toch voor deze bacterie te gortig en zal hij verdwijnen.

Ik zou zo zeggen probeer deze methode eens. Het is veilig en u hoeft geen chemicaliën te gebruiken waar ik een groot tegenstander van ben. Wel blijven water verversen.

Nog één tip, gebruik constant een algen/wierenfilter. Het is een prima filter. Het filter hoeft niet groot te zijn, een glazen goot in de lichtbak tussen of achter de tl-lampen , het licht hoeft niet van boven te kopen, werkt prima. Wel zorgen dat het water d.m.v. een pompje goed door het filter kan stromen en regelmatig oogsten. U voert dan afvalstoffen af en u gebruikt de nuttige werking van de algen/wieren. Ik onderhoud diverse bakken die slechts op een wierenfilter en een eheimpot prima werken.

Voor de zoetwatermensen geldt dit verhaal ook. Ik heb een besmette zoetwaterbak deze zomer kunnen redden door er algen en heel veel hoornblad en waterpest (vanuit mijn vijver) in te laten groeien. Samen met water verversen was het probleem binnen een paar weken opgelost.

Nog even een opmerking.

Er bestaat een variant van de Paarse flapbacterie die ook onder goede wateromstandigheden kan verschijnen. Wanneer het nitraatgehalte in het water iets verhoogd zou worden zou deze bacterie verdwijnen. Slechts onder de microscoop is het verschil tussen deze twee te zien. Deze bacterie zou een ruitvormige structuur hebben in tegenstelling tot de meer  staafstructuur/ lintvormige structuur van de door mij eerder genoemde bacterie. Deze laatste variant heb ik ook in één van mijn (nitraatvrije) bakken gehad. Deze variant ontstond na het stekken van softkoralen. Ik weet niet of de tweecomponentenlijm waarmee ik steken vast lijm de oorzaak is geweest of het snijden in het koraal.

In zee ben ik ook hier en daar wel eens Paarse flap tegen gekomen. Wat moet je daar nu van zeggen? Misschien ontstaan bij of door dode dieren?

Succes met de hobby.

Zeeaquarium Homepage (Begin)